Lactobacillus

Prosty, szybki i pewny test wykonywany na miejscu, na zawartość bakterii Lactobacillus w próbce.

 

Opis podłoża w pojemnikach do testów oraz celu testów.

 

Podłoże hodowlane: zmodyfikowane podłoże NBB do hodowli bakterii Lactobacillus i Pediococcus

 

Bakterie kwasu mlekowego są grupą organizmów obejmującą znane gatunki powodujące psucie się żywności i napojów. Zdolne do wytwarzania związków kwasowych wpływających na smak, bakterie te mogą produkować dużą ilość dwutlenku węgla, którego nagromadzenie może prowadzić do uszkodzenia opakowań.

 

Bakterie Lactobacillus spp. i Pediococcus spp. są popularnymi bakteriami odpowiedzialnymi za psucie się produktów, szczególnie w przemyśle piwowarskim, ponieważ tolerują zawartość alkoholu i pH, i które uniemożliwiają rozwój innych gatunków organizmów.

 

Bulion NBB, który jest modyfikacją stosowanego powszechnie podłoża do wykrywania zepsucia. Po umieszczeniu w pojemniku hodowlanym Speedy Breedy wspomaga selektywny wzrost i wykrywanie Gram-dodatnich organizmów, powstrzymując rozwój innych bakterii.