Listeria

Prosty, szybki i pewny test wykonywany na miejscu, na zawartość bakterii Listeria w próbce.

 

Opis podłoża w pojemnikach do testów oraz celu testów.

 

Podłoże hodowlane: zmodyfikowane podłoże Demi Fraser

 

Najbardziej popularnym szczepem bakterii rodzaju Listeria jest patogen ludzki Listeria monocytogenes. Zdolna do namnażania się nawet w niskich temperaturach, bakteria ta kojarzona jest z listeriozą – zatruciem pokarmowym.

 

W związku z wywoływaniem kilku tysięcy przypadków chorobowych rocznie, o znacznej proporcji przypadków śmiertelnych, bakterie rodzaju Listeria muszą być całkowicie wyeliminowane z żywności, a szczególnie z produktów gotowych do natychmiastowego spożycia.

 

Pojemnik do wybiórczej hodowli bakterii rodzaju Listeria zawiera podłoże hodowlane, które ułatwia szybkie wykrywanie Listeria spp. za pomocą urządzenia Speedy Breedy przy przesiewaniu próbek na obecność patogenu.